Industriële Robotica Innovatie IRI

Industriële Robotica Innovatie IRI

27 oktober 2021Inspectie drukvaten/gas- en vloeistofleidingen

Adequate inspecties op corrosie - tijdens bedrijf, zonder downtijd. Dat is een grote wens van de procesindustrie. Daar komt echter heel wat bij kijken. Meetapparatuur in installaties staat bloot aan hoge temperaturen, drukken en agressieve stoffen. Een methode om volautomatisch in een vloeistof, bij extreme hitte of onder hoge druk te inspecteren, was nog niet beschikbaar.

 

De inspectiebal

 • Werkt onder extreme omstandigheden
 • Flexibel inzetbaar
 • Robuuste, bij omstandigheden passende behuizing
 • Semi autonoom
 • Communicatie in vloeistoffen
 • Tijd besparend door AI met beelden

 

ID-tec levert al sinds 2006 innovatieve oplossingen voor het inspecteren, reinigen en renoveren van leidingen, tanks en andere ruimten die voor mensen moeilijk bereikbaar zijn. “In dat kader werkten we al samen met Dow”, vertelt Ferry van der Valk (CEO van ID-tec). “Ook hadden we eerder contact met KicMPi, vandaar dat we benaderd werden. Hoewel ons zwaartepunt ligt op cleaningrobots, besloten we binnen Smart Tooling te focussen op de pittige uitdaging van inspectie tijdens bedrijf.

 

Het Smart Tooling project is goed verlopen. Er is nu een prototype dat nog niet in de industrie kan worden ingezet, dus verder moet worden doorontwikkeld. We hebben ons best gedaan om optimaal van Smart Tooling gebruik te maken en gaan verdere stappen zetten in het project "Industriële Robotica Innovatie IRI". Dus de procesindustrie kan mede dankzij het IRI project in de toekomst rekenen op een robot die onder de zwaarste omstandigheden informatie biedt over corrosie, zonder dat een fabriek uit bedrijf moet. Samen met de andere partijen, en met Dow en BASF, gaan we ook nog kijken hoe het in de praktijk werkt, bijvoorbeeld in een stoomleiding, met condensaat en chemicaliën. We zetten onze beschikbare tijd in om verdere stappen te ondernemen voor deze belangrijke en interessante ontwikkeling. Wordt vervolgd dus”, besluit Ferry van der Valk.

Het project

Het project wordt gerealiseerd binnen het ecosysteem van het Kennis- en Innovatienetwerk "Maintenance Procesindustrie". Het behelst het verder ontwikkelen van een 3-tal inspectie robots. Hierdoor wordt er een belangrijke stap gezet in het veiliger en efficiënter maken van het proces van inspecteren van industriële installaties. Daar inspectie in de Procesindustrie een sleutelactiviteit is, wordt er een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de prestatie (milieu, grondstoffen, energie) door ID-TEC.

 

Doelstelling en activiteiten

Het project draagt bij aan de doelstellingen van REACT- EU door:

 • Het ondersteunen van MKB bedrijven met een veelbelovende ontwikkeling van nieuwe producten.
 • Inzet op een groen, digitaal herstel van Ecosysteem Zeeland.
 • Bij het ontwikkelen van de Innovaties wordt gewerkt met Key Enabling Technologies zoals AI, robotica en sensortechnologie.
 • Het toepassen van de te ontwikkelen producten wordt een bijdrage geleverd aan zowel de energietransitie (betrouwbaar en veilig produceren en verminderen van energieverbruik door efficiënter produceren) en de grondstof transitie (bijdrage aan een circulaire economie door reductie van materiaal en grondstofverbruik.

Werkpakket:
Ontwikkelen drukvat Inspectiebal

Rol in het project:
De hoofd uitvoerder van het door ontwikkelen van de Inspectiebal. ID-Tec coördineert de bijdrages van de kennisinstellingen en experts en verzorgt afstemming met asset owners over inhoud van de scope en testprogramma.

Projectperiode:
01-04-2021 - 31-12-2023 

Project partners: 

 • ExRobotics
 • Terra Inspectioneering
 • KicMPI

Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling in het kader van REACT-EU.

ID-TEC Inspectiebal
ID-TEC Inspectiebal

< Terug naar nieuwsarchief